Docenten

Bouw een knikkerbaan

Snelheid speelt een grote rol op wegen. Door een knikkerbaan te maken met obstakels kunnen de leerlingen ervoor zorgen dat de knikker langzamer gaat. Zo krijgen ze inzicht in snelheid en de vorm van producten.

Hoe maak je met een groep kinderen een zo langzaam mogelijke knikkerbaan met gratis materiaal? In deze les gaan de leerlingen in groepjes van 4 of 5 kinderen een knikkerbaan maken waarbij de knikker er zo langzaam mogelijk over doet om een bepaalde afstand af te leggen. Ze leren daarbij om goed samen te werken en om relaties te leggen tussen de vorm van producten.

Allereerst krijgen de kinderen een week de tijd om zoveel mogelijk kosteloos materiaal te verzamelen. Denk daarbij aan wc rollen, schoenendozen, touw, eierdozen, buizen, dakgoten, kartonnen buizen, stofzuigerslangen, een oude racebaan, K’nex, Lego, gordijnrails, tuinslang, deurbellen, lampenkappen, oude muziekinstrumenten en nog veel meer.

Kijk voor de les start samen naar deze filmpjes ter voorbereiding.

Over materialen

Over een hele grote papieren knikkerbaan 

Achtergrondinformatie

Door de zwaartekracht rollen knikkers naar beneden. Onderweg kunnen ze door allerlei trucjes worden afgeremd of versneld. Hoe steiler de baan, hoe harder de knikkers rollen. Hoe langer het stuk dat ze moeten afleggen, hoe langzamer ze gaan. Dus door de baan langer te maken is de knikker langer onderweg.

Aan de slag

Tijdens de les gaan de leerlingen in groepjes van 4 of 5 kinderen aan de slag om een zo traag mogelijke knikkerbaan te maken. De knikkerbaan moet een vooraf afgesproken hoogte en lengte hebben en de knikker moet in beweging blijven. De knikker moet zo lang mogelijk over de baan doen. De kinderen moeten dus verschillende technieken toepassen en vertragingen in het proces toevoegen om te kunnen winnen.

Vooraf kun je brainstormen met de kinderen. Laat ze eigen ervaringen bespreken, informatie op internet zoeken en een opzet op papier maken. Ze kunnen leuke dingen verzinnen waar de knikkers doorheen of overheen kunnen rollen. Kijk als leerkracht vooral naar het proces, het gebruik van het materiaal, de samenwerking, de toepassingen uit de techniek en het brainstormen. Stuur waar nodig bij.

Afsluiting

De kinderen houden een wedstrijd wie de traagste knikkerbaan heeft gemaakt. Neem de tijd op met een stopwatch. Elke baan krijgt een gelijke knikker om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen.

Wat heb je nodig?

- kosteloos materiaal dat de kinderen zelf verzamelen

- papier

- plakband

- touw

- knikkers

- stopwatch

Deze activiteit duurt ongeveer 120 minuten.